28 Kasım 2012 Çarşamba

Bitkisel ürünler ne zaman zararlı?

46 yaşındaki eşim kalp hastası. Sürekli değişik bitkisel ürünler kullanıyor. Bir tehlikesi olur mu? D.Z./Kastamonu 

Bitkisel ürünleri tamamen zararsız kabul etmeyin. Son dönemde yaklaşık 2 bin bitkisel destek ve ilaç etkileşimi incelendi. Buna göre, bazı ilaç ve hastalıklarda bitkisel ürünleri kullanmak tehlikeli olabiliyor. 

ÖNCE DOKTORA DANIŞIN Örneğin,grip-soğuk algınlığında kullanılan ekinezya, bağışıklığın kontrolsüz çalıştığı hastalıklarda (iltihaplı bağırsak hastalıkları, eklem romatizmaları gibi) önerilmiyor. Warfarin gibi kan sulandırıcı kullananların ginkgo biloba, sarımsak, zencefil veya co-enzim q10 destekleri alırken dikkatli olmaları gerekiyor. Aşırı yüksek tansiyonu olanların alfa-lipoik asit; digoksin kullananların ise ginseng, aloe vera veya licorice'i mutlaka hekime danışarak kullanmaları öneriliyor. Bağırsak, sinir sistemi veya böbrek sorunlarında ve kalp ilacı kullanımında bu ürünlere ihtiyatla yaklaşmak şart. Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa, sizi takip eden hekime bu ürünleri kullanmadan önce danışın. 

Depresyona karşı spor faydalı mı?

Doktorum kendimi daha mutlu hissetmem için spor yapmamı öğütledi. 2 ay oldu, bir fark yok, niçin? B.G./Mersin 

Geçtiğimiz günlerde yapılan Amerikan Psikiyatri Kongresi'nde egzersizin depresyon üzerindeki etkileri açıklandı. Araştırmacılar sporun sadece terapinin bir parçası olmadığını, tek başına da terapi etkisi gösterdiğini anlattı. Ancak bu etki hemen ortaya çıkmayabiliyor. Haftada 6-7 gün, günde 30-60 dakikalık yürüyüşlerinize en az dört ay devam etmelisiniz. Özellikle 6'ncı, 7'nci aydan itibaren egzersizin depresif hisleriniz üzerindeki etkisini yoğun olarak hissedeceksiniz. 10'uncu ayda ise depresyon riskiniz egzersiz yapmayanlara göre yarı yarıya azalacak. Kısacası bir süre sabretmeniz gerekiyor. Bu dönemde endişe ve depresif hisleri azalttığı bilinen yoga, thai-chi ile meditasyona da yönelebilirsiniz. 

Hava kirliliği hafızayı etkiler mi?

Hava kirliliğinin hafızayı da zayıflattığını duydum. Eğer bu doğruysa, bu konuda neler yapabiliriz? B.A./İstanbul 

Hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde yaşayanlarda kalp ve akciğer hastalıklarının daha sık görüldüğü biliniyor. 15 bin kişi üzerinde yapılan yeni çalışma, hava kirliliğinin hafızayı da zayıflattığını gösterdi. Kirlilikteki her 10 birimlik artış, hafıza üzerinde 3 yıllık yaşlandırıcı bir etki yaratıyor. En azından evinizdeki havayı temiz tutun. Ev içinde sigara-puro-pipo içmeyin. Haftada en az bir gün havası temiz, bol oksijenli bir yerde bir saatlik yürüyüş yapın. Hafıza sorunları vitamin-mineral eksiklikleri, yüksek tansiyon, şeker gibi sorunlar, stres ve ilaçların yan etkilerinden de kaynaklanabilir. Bu durumda bir uzmana danışmalısınız. 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright © evet burda! Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger